Selasa, 12 Februari 2013

resepi sos cendawan



haa , kali ni diorang nak tambah satu sos lagi dalam menu chicken chop kami . sos apa ? sos cendawan hee , sebenarnya sos ni biasa je untuk chicken chop cuma kami je belum berkesempatan nak buat sebab masa yang terhad dan tak tahu nak buat . search punya search akhirnya jumpa dan menjadi pilihan diorang sebab senang dan ringkas . ni lahh resepi dia . moga diorang berjaya hee . sedap-sedap !

BAHAN-BAHAN
-1 bawang besar [didadu] 
-2 bawang putih [dicincang] 
-1 sudu besar serbuk lada sulah 
-1 sudu besar lada hitam 
-1 tin mushroom sup 
-1/2 cawan mushroom [cincang halus] 
-1/2 cawan air rebusan tulang ayam/daging 
-1 sudu besar tepung jagung bancuh ngan air sikit 
-garam dan sedikit gula 
-minyak untuk tumis 

CARA-CARA
1. Tumis bawang & bawang putih sampai layu.
2. Bila sudah agak wangi, masukkan air rebusan tulang ayam.
3. Bila dah pekat masukkan mushroom soup, mushroom cincang, lada hitam, lada putih dn tepung jagung.
4. Kacau sebati dan masak mengikut kepekatan sos yg dikehendaki, perisakan garam & gula secukup rasa.

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...